עבודת מחקר חדשה מקווה לסלול את הדרך לשימוש בקופי כלאיים (כימריים, יצורים רב תאיים שלתאים סומטיים שונים שלהם יש מטען גנטי שונה) לחקר מחלות אנושיות. מדענים הצליחו ליצור גור "כלאיים" של קוף על ידי הזרקת תאי גזע מעובר עם גנטיקה שונה לתוך עובר קוף. בעל החיים שנולד הוא קוף פרייאמט כלאיים החי הראשון שיש בו שיעור גבוה של תאים שמקורם בתאי גזע תורמים. על כך פורסם בכתב העת Nature.
עוד בעניין דומה
חוקר תאי גזע מיגל אסטבן מאוניברסיטת האקדמיה הסינית למדעים בגואנגז'ו, השותף למחקר, אמר כי התגלית, שדווחה השבוע בכתב העת Cell, פותחת את הדרך לשימוש בקופי כלאיים הדומים יותר ביולוגית לבני אדם מאשר עכברים וחולדות כלאיים, בחקר מחלות אנושיות ופיתוח טיפולים.
אולם, החוקרים נאלצו להמית את גור הקוף שנולד כשהיה בן עשרה ימים בלבד בשל היפותרמיה וקשיי נשימה, מה שלדברי החוקרים מדגיש את הצורך בשיפור נוסף של הגישה ומעלה שאלות אתיות.
מדענים מחפשים זמן רב אחרי דרכים ליצירת כימרות של בעלי חיים באמצעות תאי גזע עובריים שיכולים להתפתח למגוון רקמות. ניתן לערוך גנטית תאי גזע אלה לפני הזרקתם לעובר המקבל. ניתן למשל, להוסיף תאי גזע הנושאים מוטציות גנטיות הקשורות למחלה מסוימת לעוברים ללא אותן מוטציות. הליך כזה יאפשר למדענים לחקור כיצד תאים הנושאים מוטציות משפיעים על הפיזיולוגיה והבריאות.
אסטבן מסביר כי בקופים כימריים מוקדמים יותר, רק 0.1%-4.5% מהתאים באיברים כמו מוח, כליות וריאות נגזרו מתאי גזע תורמים וכיוון שהתרומה היתה כה קטנה, הכימרות הללו לא התאימו כמודלים למחלות אנושיות. כדי לייצר כימרה עם תרומה גדולה יותר, אסטבן ועמיתיו יצרו עוברים באמצעות איסוף ביציות מנקבות קופי מקוק וצינומולוגוס והפרייתן.
במקביל, החוקרים הפיקו תאי גזע עובריים מעוברי צינומולגוס בני שבוע, וערכו אותם גנטית כך שיציגו אות פלואורסצנטי ירוק. כדי לגדל את תאי הגזע במעבדה, הצוות שיפר את המרכיבים התזונתיים וחלבוני קידום הגדילה בנוזל שבו גודלו תאי הגזע. לאחר מכן, הם הזריקו עד 20 תאי גזע עובריים ירוקים לכל אחד מהעוברים המקבלים ויצרו 74 עוברים כימריים עם אות פלואורסצנטי חזק. עוברים אלה הושתלו ב-40 קופות פונדקאיות. רק 12 פונדקאיות נכנסו להריון, ורק אחת ילדה קוף כימרי חי, זכר שכאמור, הורדם מאוחר יותר.
הצוות מצא שבממוצע 67% מהתאים ב-26 רקמות שנבדקו, כולל המוח, הריאות והלב, היו צאצאים של תאי הגזע התורמים. הרמה הגבוהה ביותר של כימריזם נצפתה בבלוטת יותרת הכליה - צאצאי תאי הגזע התורמים היוו 92% מסך התאים.
שיעור הלידה הנמוך של הקופים הכלאיים והבריאות הירודה של הקוף היחיד שנולד מרמזים שתאי הגזע העובריים התורמים לא תאמו באופן מושלם את המצב ההתפתחותי של העובר המקבל והצוות מתכנן לשפר זאת בעתיד.