מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine מצביע על כך שהומוזיגוטים ל-APOE4, כלומר נשאים של שני עותקים של גרסת הגן אפוליפופרוטאין E (APOE4), מהווים צורה גנטית ייחודית של מחלת אלצהיימר. הגן APOE מעורב בתהליך נשיאת הכולסטרול והשומנים האחרים בגוף, וגרסאות שונות שלו קשורות לסיכון לאלצהיימר.
עוד בעניין דומה
המחקר כלל ניתוח נתונים פתולוגיים מ-3,297 מוחות שנתרמו וכן נתונים קליניים מ-10,039 אנשים חיים ומתוכם נבחרו 273 מוחות של אנשים שהיו להם שני עותקים של APOE4, ונתונים על 519 אנשים חיים עם שני עותקים של הגן.
נמצא כי כמעט לכל ההומוזיגוטים ל-APOE4 יש סימנים פתולוגיים לאלצהיימר במוח וסמנים ביולוגיים מוגברים של המחלה בנוזלי הגוף כבר מגיל 55, בהשוואה לאנשים עם שני עותקים של הגירסה הנפוצה יותר של הגן, APOE3.
נוכחות שני עותקים של הגן APOE4 מתרחשת רק אצל כ-2% מהאוכלוסיה. על פי הממצאים, 95% מהנשאים של שני עותקי APOE4 פיתחו סימנים ביולוגיים של אלצהיימר במוח או בנוזלי הגוף, וסימנים אלה הופיעו 20 שנה בממוצע לפני האבחנה הקלינית של דמנציה מסוג אלצהיימר.
עד גיל 65, כמעט לכל ההומוזיגוטים ל-APOE4 היו רמות חריגות של חלבון העמילואיד בנוזל השדרה, ול-75% מהם היו ממצאים חיוביים בדימות עמילואיד של המוח. שכיחות סמנים אלה עלתה עם הגיל, מה שמצביע על חדירות גנטית גבוהה של הפתולוגיה של אלצהיימר בקרב נשאים של שני עותקי APOE4.
גיל תחילת הסימפטומים הקליניים של ירידה קוגניטיבית היה מוקדם יותר אצל הומוזיגוטים ל-APOE4, בממוצע בגיל 65.1, עם טווח ניבוי צר יותר של תחילת התסמינים בהשוואה להומוזיגוטים ל-APOE3.
העקביות בנתונים גרמה לחוקרים להציע כי נשיאת שני עותקים של APOE4 אינה רק מנבאה התפתחות אלצהיימר, כגורם סיכון סטטיסטי, אלא מהווה סיכון חד משמעי להתפתחות המחלה. אם השערה זו תתקבל, היא עלולה להפוך את אלצהיימר לאחת המחלות התורשתיות הנפוצות בעולם, מה שיחייב שינוי בהתייחסות אליה.
ממצאי המחקר מדגישים את הצורך לפתח אסטרטגיות מניעה, מחקרים קליניים וטיפולים ייחודיים עבור נשאים של שני עותקי APOE4. כיוון שנשאּות זו מייצגת צורה של מחלת אלצהיימר הנקבעת במידה רבה על ידי הגנטיקה, אבחון מוקדם עשוי לאפשר התערבות טיפולית בשלבים ראשוניים של תהליך המחלה, עוד בטרם הופעת הסימפטומים.
עם זאת, שאלת הבדיקה הגנטית המקדימה מעוררת דילמות אתיות ומעשיות משמעותיות. למשל, האם ראוי לערוך סקר גנטי נרחב לזיהוי נשאים של APOE4, כיצד יש ליידע אנשים על מצבם הגנטי ועל הסיכונים הנובעים ממנו ואילו משאבי תמיכה ומעקב רפואי צריכים להינתן לאנשים שיימצאו נשאים, בהינתן שעדיין לא קיים טיפול יעיל למניעת אלצהיימר? סוגיות אלו ואחרות מחייבות דיון ציבורי ומדעי מעמיק, לצד קידום המחקר על אודות הקשר שבין מצב גנטי למחלת אלצהיימר.