דעות

נקודת מפנה בריפוי מחלות רשתית על ידי טיפול גנטי והאתגרים שלצידו

כשכולנו חוגגים את הרגע ההיסטורי ומצפים לעוד תוצרים של ריפוי גנים, עלינו לזכור שלטיפול הגנטי יש גם כמה חסרונות

רטיניטיס פיגמנטוזה, שלב מוקדם. צילום: ויקימדיה

בדצמבר 2017, מינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש בטיפול חדיש לניוון תורשתי של הרשתית - רטיניטיס פיגמנטוזה. מדובר במחלה ניוונית קשה מאוד של הרשתית אשר גורמת לעיוורון - בתחילה להפרעה בראיית לילה בלבד, אולם בהמשך לצמצום מתגבר של שדה הראייה עד כדי ראייה צינורית ועיוורון מלא. עד היום אין למחלה זו כל טיפול. כעת מדובר בטיפול רק בסוג אחד של המחלה, זה הנובע ממוטציה ספציפית - RPE65, אולם עצם העובדה שהטיפול הזה אושר על ידי ה-FDA פותח בהחלט דרך לטיפול במחלות הנובעות ממוטציות אחרות.

מדובר בטיפול בתרופה הנקראת - voretigene neparvovec-rzyl, עם השם המסחרי לוקסטורנה (Luxturna – Spark Therapeutics, Inc, פילדלפיה, פנסילבניה) לטיפול בניוון ברשתית כתוצאה מהמוטציה הנ״ל. אישור זה מהווה ציון דרך, הן בתחום ריפוי גנים והן בתחום הניוון הרשתי התורשתי.

Voretigene neparvovec-rzyl הוא פורץ דרך במובנים רבים. זהו ריפוי הגנים הראשון למחלה תורשתית, הטיפול משנה-מהלך-מחלה הראשון לניוון רשתי תורשתי, אחד מתוך שני טיפולים מאושרים על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בניוון רשתי תורשתי (המינהל אישר השתלת שבב מלאכותי על גבי הרשתית ב-2013) וריפוי הגנים השלישי שאושר על ידי המינהל אי פעם.

האישור הנוכחי הושג 20 שנה לאחר שהוכחה מעורבות של מוטציית RPE65 ב-congenital leber’s amaurosis, שהוא למעשה מחלה שבה יש ניוון מלידה (רטיניטיס פיגמנטוזה מלידה), ו-16 שנה לאחר שהצליחו לטפל במחלה בהצלחה במודל של כלב.[1] מעניין מדוע דווקא הטיפול במוטציה זו זכה להצלחה, כאשר מדובר במוטציה נדירה יחסית. אחת הסיבות היא שבשל הגודל הקטן של החלבון החסר, אפשר להעבירו על אדנו וירוס 2, שכבר הוכח שהנו וקטור מצוין להעברת חלבונים מתחת הרשתית. סיבה נוספת היא שבמחלה זו לעתים קרובות, גם לאחר שכבר יש ירידה בתפקוד, עדיין ישנם תאים שטרם עברו הרס מוחלט ולכן ניתן לנסות לטפל בהם לפני שהמצב בלתי הפיך. מובן שהנוכחות של מודל חיה אפשר ניסויי היתכנות ראשונים, מה שמקל בהרבה לפני שמטפלים בבני אדם.

העין היא איבר מצוין לטיפול גנטי. בגלל הסביבה ה-immune priviledged שלה יורדת הסבירות לתגובה דלקתית/חיסונית משמעותית. בנוסף, הפרוצדורה הכירורגית להעברת הגן לאזור הנחוץ (אזור תחת הרשתית) היא פרוצדורה שניתנת לביצוע ללא תופעות לוואי מרובות.

כשכולנו חוגגים את הרגע ההיסטורי הזה ומצפים שתוצרים נוספים של ריפוי גנים יהפכו זמינים בשנים הקרובות, עלינו להסתכל קדימה ולעמוד באתגרים שעלולים לפגוע במאמצים שלנו להביא טיפולים חדשים למטופלים. עם כל היתרונות שבטיפול גנטי, יש גם כמה חסרונות. ראשית, הטיפול אינו יעיל בשלבים מאוחרים של המחלה, כאשר יש כבר אובדן חמור של התאים חיישני האור, הפוטורצפטורים ושל תאי שכבת הפיגמנט אפיתליום (שכבת הפיגמנט שמתחת הרשתית הסנסורית). הדבר מדגיש את חשיבות הגילוי מוקדם והטיפול מוקדם, הדורשים בדיקות גנטיות שהן יקרות ואינן ממומנות על ידי הקופות או המבטחים השונים.

בנוסף, מדובר במחלה שהיא סל של מחלות מרובות הנובעות מגנים שונים ולכן הטיפול הספציפי הזה לא יעזור בכל המקרים של רטיניטיס פיגמנטוזה. זהו גם אתגר מנקודת המבט השיווקית בגלל העלויות הגבוהות של הפיתוח ונתח השוק הקטן. לדוגמה, לוקסטורנה (voretigene neparvovec-rzyl) היא טיפול חד פעמי למחלה יתומה ההולכת ונהיית נדירה יותר, לכן מחירה הוא 850,000 דולר.

בסוף ינואר, Novartis Pharmaceuticals Corporations (באזל, שווייץ) הודיעה על הסכם רשיון עם Spark Therapeutics. ההסכם כולל את הפיתוח, את הרישום ואת זכויות השיווק ללוקסטורנה בשווקים שמחוץ לארצות הברית.[2]

קהילת רופאי העיניים מברכת על ההישג. אנחנו מקווים שזה רק עניין של זמן לפני שיהיו לנו טיפולים זמינים לגנים אחרים שמעורבים בניוון רשתי תורשתי. בנוסף, עם ההתקדמות בעיצוב וקטורים ואספקטים נוספים של הנדסה גנטית, יכול להיות שאפשר יהיה לשגר את הגן המבוקש לרוב תאי הרשתית כדי לטפל במגוון מחלות רשתית ומחלות עיניים אחרות.

ספרות: 

[1] Acland GM, Aguirre GD, Ray J, et al. Gene Therapy restores vision in a canine model of childhood blindness. Nat Genet. 2001; 28(1): 92-95.

[2] Novartis. Outside US, Novartis licenses first ophthalmology gene therapy. Drug Disc & Dev. https://www.dddmag.com/news/2018/01/outside-us-novartis-licenses-first-ophthalmology-gene-therapy. Published January 25, 2018. Accessed Jaunary 27,2018.

נושאים קשורים:  רטיניטיס פיגמנטוזה,  Luxturna,  חדשות,  דעות,  טיפול גנטי
תגובות