חדשות

מחקר ענק: לא גן יחיד אלא גנים רבים משפיעים על התנהגות הומוסקסואלית

נתוני המחקר הגדול ביותר שנעשה עד היום בכל הנוגע להתנהגות מינית של הומוסקסואלים פורסמו בסוף השבוע בכתב העת Science

הומוסקסואלית, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. צילום אילוסטרציה

צוות בינלאומי גדול במיוחד של מדענים ביטל את הרעיון שהיה מקובל עד כה, לפיו גן יחיד – שאף קיבל את הכינוי gay gene – משפיע על ההתנהגות ההומוסקסואלית. במחקר חדש שפורסם בסוף השבוע בכתב העת Science נמצא כי ההתנהגות ההומוסקסואלית מושפעת מווריאנטים גנטיים רבים, כאשר שכל אחד מהם ממלא תפקיד מסוים בעל השפעה מזערית אולם במצטבר הם יוצרים את העדפה המינית.

החוקרים מצמרת מוסדות המחקר והרפואה בארה"ב, שבדיה, הולנד, בריטניה, דנמרק ואוסטרליה, העוסקים בתחומים גנטיקה אנליטית, רפואה גנומית, גנטיקה של האדם, פסיכיאטריה, אפידמיולוגיה, ביו-סטטיסטיקה, מחקרי גדילה ורבייה, אנדוקרינולוגיה, בריאות הילד, אבולוציה ונוירו-פסיכיאטריה, השוו את המצב הזה לגורמים הקובעים את גובהו של האדם כאשר גורמים גנטיים וסביבתיים ממלאים תפקיד בכך.

אחד מראשי צוות המחקר, ד"ר בנג'מין ניל (Neale) ממכון ברוד של אוניברסיטת הרווארד ו-MIT בארה"ב, ציין כי ממצאי המחקר האירו את חשיבות הגנטיקה לצד המורכבות שלה, "אבל הגנטיקה איננה הסיפור המלא בנושא הזה".

בדו"ח שפורסם פירט צוות החוקרים כיצד נאספו הנתונים מתוך מסדי נתונים גנטיים על מנת לבצע את המחקר הגדול ביותר שנעשה עד היום בכל הנוגע להתנהגות מינית של חד מיניים.

בחלק הראשון של העבודה נותחו נתונים גנטיים של כחצי מיליון בני אדם וזאת מתוך מסד הנתונים הבריטי "ביו-בנק": לערך 4% מהגברים וכמעט 3% מהנשים דיווחו שהייתה להם במועד כלשהו חוויה מינית, חד מינית. החוקרים הדגישו כי שלא התמקדו בזהות או באוריינטציה וכן שלא כללו בעבודתם נתונים לגבי טרנסג'נדרים.

בניתוח הנתונים לגבי ההתנהגות המינית והזיקה המינית של אותם פרטים, ההערכה שנתקבלה היא כי לערך שלישי מהשונות בהתנהגות חד מינית מוסברת על ידי גנטיקה. עם זאת הדגיש חוקר נוסף בצוות ד"ר ברנדן זייטש (Brendan Zietsch) מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה: "גם גורמים א-גנטיים שפועלים עוד בטרם אדם בא לעולם, כמו סביבה הורמונלית ברחם, ממלאים תפקיד חשוב בהגדרת ההתנהגות והעדפה המינית".

בשלב הבא במחקר התמקד הצוות בוריאנטים גנטיים שעשויים להיות קשורים להתנהגות ההומוסקסואלית וזאת על ידי שימוש בצבר נתונים לגבי יותר מ-400 אלף בני אדם. צבר זה מצוי במסד ה-Biobank הבריטי. בנוסף נלקחו נתונים לגבי יותר מ-68 אלף אנשים שלגביהם קיימים נתונים במסד של חברת 23andMe.

כך נמצאו חמישה וריאנטים גנטיים – הבדלים מזעריים בדנ"א – שהראו קשר ברור להתנהגות ולהעדפה חד מינית: שניים בקרב גברים ונשים, שניים שנמצאו רק אצל גברים ואחד שנמצא רק אצל נשים. החוקרים סבורים שוריאנט אחד שנמצא רק אצל גברים עשוי להיות מעורב בוויסות ובפיקוח על פעילות הורמון המין וגם נקשר לתבנית ההתקרחות של גברים.

כאשר מצרפים את כל חמישה הוריאנטים הגנטיים הם מסבירים פחות מ-1% מהווריאציה של ההתנהגות המינית עם אותו המין. מכאן ההנחה כי רבים מהווריאנטים האחרים שמעורבים באותה התנהגות ממלאים בה תפקיד יותר קטן. ד"ר ניל ציין כי המחקר סיפק עוד כמה תובנות בין השאר לחפיפה שבין נטייה גנטית מוקדמת להתנהגות מינית עם אותו מין ותכונות כמו נכונות להתנסות לצד נטייה מוקדמת לבעיות בתחום בריאות הנפש.

"אחת ההנחת הן כי הסטיגמה המקושרת עם התנהגות מינית עם אותו המין גורמת או אף מחריפה בעיות נפשיות ולפיכך נראה שיש כאן תאימות גנטית", הוסיף  ד"ר זייטש.

נראה כי גנים קשורים במשיכה לבני המין האחר וגנים אחרים קשורים במשיכה לאותו בני מין ואין קשר בין שני אלה, הוסיף החוקר האוסטרלי. "ממצאי המחקר הזה מראים כי עלינו לא למדוד העדפה מינית על סמך רצף יחיד וישיר מסטרייט לגיי – אבל בשני מימדים נפרדים: משיכה לבן אותו המין מול משיכה לבן המין האחר, הנגדי".

עם זאת הודגש בדיווח כי אחת ממגבלות המחקר היתה שהתבסס בעיקר על אנשים ממוצא אירופאי – כלומר שיעור קטן יחסית באוכלוסיית בני האדם, וגם שטווח הגילים של משתתפי המחקר לא משקף את כלל האוכלוסיה האנושית וכן הוא מבוסס על דיווחים עצמיים של אנשים לגבי התנהגותם והעדפות המיניות שלהם, כפי שנאגרו במסד הנתונים. "המחקר סיפק ראיות נוספות לשונות ולמגוון ההתנהגות המינית הקיימים באופן טבעי בווריאציות של כלל המין האנושי", ציינו החוקרים.

יש לציין כי הרעיון שגנטיקה עשויה למלא תפקיד במשיכה של אדם לאדם אחר מאותו המין משכה תשומת לב כבר ב-1993 מעבודתו של המדען האמריקני דין האמר ממכון הסרטן של ארה"ב. צוותו מצא קשר בין סמני דנ"א על הורמון המין X לבין אוריינטציה מינית זכרית. ממצאיו יצרו מחלוקת והתקשורת היא שהולידה את המונח "גן ההומואים" (Gay Gene).

מחקרי המשך סיפקו תוצאות מעורבות, הגם שמחקרים מהתקופה האחרונה תמכו בתיאוריה לפיה גנטיקה ממלאת תפקיד באוריינטציה המינית.

בסוף השבוע אמר ד"ר האמר כי ממצאי המחקר החדש הלהיבו אותו כי "סיפקו עוד ראיות וגישה נוספת שמראה כיצד גנטיקה תורמת באופן מובהק וחזק להתנהגות המינית של בני אדם". עם זאת המחקר החדש לא הציג את החשיבות המיוחדת של כרומוזום X.

נושאים קשורים:  הומוסקסואליות,  גנטיקה,  העדפה מינית,  חדשות,  מחקר אירופאי,  חד מיני,  נטייה מינית
תגובות