מינויים

פרופ' יובל ירון נבחר ליו"ר איגוד הגנטיקאים הרפואיים בישראל

"תחום הגנטיקה עובר מהפכה של ממש, הן בקצב התגליות המדעיות החדשות והיכולות הטכניות והן בהשלכות המיידיות על מרבית מקצועות הרפואה", אומר היו"ר החדש

פרופ' יובל ירון, יו"ר איגוד הגנטיקאים הרפואיים. "אין במכרז דרישה למעמד בינלאומי ולפרסומים מדעיים"

יו"ר חדש לאיגוד הגנטיקאים הרפואיים בישראל – פרופ' יובל ירון מהמרכז הרפואי איכילוב בתל אביב. הוא נבחר לתקופת כהונה בת שלוש שנים ומחליף בתפקיד זה את פרופ' חגית בריס פלדמן, גם היא מ"איכילוב". בנוסף לבחירת פרופ' ירון לתפקיד יו"ר האיגוד, נבחרו שני נציגים לוועד האיגוד: ד"ר קארין ויס מהמכון לגנטיקה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה וד"ר ריבל סגל מהמכון לגנטיקה במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים.

פרופ' ירון הוא בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. התמחה במיילדות ובגינקולוגיה ולאחר מכן בגנטיקה רפואית באוניברסיטת Wayne State במישיגן, ארה"ב. הוא משמש עתה כמנהל היחידה לאבחון גנטי טרום לידתי במכון הגנטי ב"איכילוב". בנוסף, הוא פרופסור מן המניין בבית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' ירון פרסם עד כה יותר מ-200 מאמרים ופרקים בספרות הרפואית הבינלאומית והשתתף בעשרות כנסים בינלאומיים. הוא מייסד ויו"ר הכנס הבינלאומי השנתי Controversies in Geneticsי(COGEN) ועוסק בהכנסת טכנולוגיות חדשות לתחום האבחון הגנטי הטרום לידתי, כולל: סקר שליש ראשון, אבחון גנטי טרום השרשה (PGD), אבחון לא פולשני של הפרעות כרומוזומליות (NIPT), שבב ציטוגנטי (CMA) ולאחרונה, אבחון מחלות ותסמונת גנטיות ומומים מלידה בשיטות ריצוף מתקדמות כגון ריצוף כלל אקסומי וכלל גנומי (WES/WGS).

"בפני איגוד הגנטיקאים ניצבים עתה אתגרים רבים", אמר פרופ' ירון ל"דוקטורס אונלי". "נפל בחלקנו לעסוק באחד התחומים המרתקים והמתקדמים ביותר ברפואה ובמדע. תחום הגנטיקה עובר מהפכה של ממש, הן בקצב התגליות המדעיות החדשות והיכולות הטכניות והן בהשלכות המיידיות על מרבית מקצועות הרפואה. לאור ההתקדמות המהירה של התחום עלתה מאוד הדרישה לבדיקות מעבדה גנטיות ולשירותי ייעוץ גנטי. כתוצאה מכך, גבר העומס על המכונים הגנטיים. מגמה זו עוד צפויה לגדול ככל שהטכנולוגיה תמשיך ותתקדם.

עוד אמר: "אמנם במהלך השנים גדל מספר העוסקים בתחום - בכנס הראשון שקיימנו ב-2005 היו 70 משתתפים ובכנס האחרון כ-400, אולם זה איננו מספיק. למכונים הגנטיים בארץ חסרים תקנים לרופאים ולרופאות למעשה אין כלל תקינה מסודרת למכונים אלה. גם אם נמצאים תקנים בדרכים יצירתיות, מסלול ההתמחות ארוך ומחייב התמחות ראשונית במקצוע יסוד ברפואה.

"אחד הפתרונות האפשריים הוא לבנות תכנית התמחות לגנטיקה רפואית כמקצוע ראשוני, כמו שמקובל בחלק ממדינות אירופה. פתרונות אפשריים נוספים למחסור ביועצים גנטיים כוללים שימוש במערכות ייעוץ גנטי דיגיטלי ובכלים של רפואה מרחוק".

פרופ' ירון מסר כי "הטכניקות החדשות יתוארו בכנס הקרוב שנקיים ב-9-8 בדצמבר בכפר בלום ובראשן 'שיטות הריצוף המתקדמות' שעדיין אינן בסל הבריאות, למרות תרומתן הבלתי מעורערת. משרד הבריאות וקופות החולים יצטרכו לתת מענה בתקצוב הן לתקנים והן לטכנולוגיות החדשות".

לדבריו, "הפעילות המקצועית של האיגוד מוכתבת על ידי רגולציה סבוכה, חלקה מיושנת ולא רלוונטית. יותר מכל מקצוע אחר ברפואה אנו נתונים לתכתיבים משפטיים. למרות הקשיים הללו, ניתן לומר בבטחה כי רמת הגנטיקה הרפואית בארץ גבוהה והיא מהווה מקור לגאווה. אני תקווה כי נצליח לקדם נושאים חשובים אלה לטובת כלל הציבור בישראל".

נושאים קשורים:  פרופ' יובל ירון,  גנטיקה,  מינוי,  פרופ' חגית בריס פלדמן,  חדשות,  איגוד הגנטיקאים הרפואיים
תגובות
אנונימי/ת
29.11.2021, 23:53

אולי כדאי לציין את העדר התקינה של היועצות הגנטיות. כמעט 100% מהן אינן מועסקות בתקן מסודר.
רוב המערך הגנטי בארץ על הכתפיים שלהן, ולמרות זאת יש התעלמות כמעט מוחלטת מהצורך להסדיר את מעמדן המקצועי.

אנונימי/ת
29.11.2021, 23:56

ההודעה הקודמת נשלחה לפני שערכתי.

אברך את פרו ירון את דר קארין ודר ריבל על בחירתכם. תצעידו את האיגוד ואת כל המקצוע קדימה.